środa, 15 kwietnia 2015

Granola

Nie przepadam za gotowym musli, a lubię mieć coś do zjedzenia z mlekiem lub jogurtem jako przekąskę. Ostatnio jestem fanką pieczonych płatków owsianych i prażonych orzechów, dlatego ten przepis jest dla mnie idealny. Do tego już podczas przygotowywania i pieczenia granoli w domu unosi się piękny kokosowo-cynamonowy zapach.

Składniki:
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 150 stopni (w trakcie pieczenia mieszamy składniki).


Domowy Wyrób

1 komentarz: